Pumpulienkeli.com

Vuoden 2010 kuulumisia

Täällä kerromme noin kerran kuussa vuorotellen kuulumisiamme ym. Uusimmat kuulumiset ovat aina ylimpänä. Vanhempia kuulumisia pääset selaamaan kätevästi linkillä!
Vuosi 2011    Vuosi 2010    Vuosi 2009    Vuosi 2008

Nappi poniagility kurssilla

21.11. lastasimme Napin traileriin ja suuntasimme kohti Uudenkaupungin Kalantia. Kalantissa Ekatallilla järjestettiin Poniagility kurssi, jonne olimme Napin kanssa osallistuneet. Pienen kiertotien tehtyämme (kiitos navigaattorille) löysimme kuitenkin perille Ekatallille.

Kurssin alettua menimme ensin ilman poneja Ekatallin maneesiin, jossa meille kerrottiin poniagilitysta, sen säännöistä ja esteistä. Noin vartin kestäneen selostuksen jälkeen haimme kukin omat ponimme.

Nappi oli minun yllätyksekseni osoittautunut äänekkääksi poniksi :D Poni hirnui vähänväliä muille poneille trailerista, mikä on Napille erittäin harvinaista, sillä yleensä poni vain nauttii kopissa olevasta hiljaisuudesta ja ottaa torkut tai muuta vastaavaa :D

Kun olin saanut Napin valmiiksi, menimme maneesiin, jossa kurssin pitäjä näytti ensin omalla ponillaan kuinka mikäkin este tuli ylittää jne. Sen jälkeen saimme vapaasti kokeilla erilaisten esteiden ylittämistä.

Kartioiden pujottelussa Napilla ei ollut mitään ongelmaa, kuten ei myöskään trukkilavalle astumisessa. Maahan levitetty matto oli kuitenkin ihmettelemisen arvoinen, mutta hieman sitä haisteltuaan poni jo kipittikin hienosti minun perässäni sen yli. Hapsuverhot olivat ensin myös jännä juttu, mutta kun hieman niitä raotin niin poni uskalsi tulla perässä eikä enää pelännyt niitäkään :) Kiikkulaudella Nappi astui kuin vanhatekijä eikä välittänyt pienestä keinahduksesta mitään.

Viimeisenä kokeilimme auton rengasta, johon siis ponin on tarkoitus oppia laittamaan etujalkansa itse sinne sisään ja pitää niitä siellä 5 sekunnin ajan. Nappi ei ensin ymmärtänyt asiasta mitään. Kun nostin ponin etujalat renkaaseen Nappi otti ne saman tien pois. Kolmannella harjoittelukerralla Nappi suostui pitämään jalat kiltisti renkaassa :)

Lopuksi pidimme pienet leikkimieliset kilpailut. Ohjaaja avustajineen oli suunnitellut meille radan, joka piti mennä. ”Kilpailussamme” virhesuorituksista sai +2 sekuntia lisää aikaan aivan kuten oikeassa kilpailussakin. Nappi suoritti kaikki tehtävät hienosti. Jalatkin pysyivät renkaassa viiden sekunnin ajan ;) Minä itse sen sijaan meinasin mokata suorituksemme, sillä minun piti juosta maassa olevaa lankkua pitkin ponin juostessa vieressä ja oma tasapainoni oli lähellä pettää :D Pysyin kuitenkin lankulla loppuun saakka eikä lisäaikaa tullut! Saimme Napin kanssa virheettömän suorituksen!

Kurssin jälkeen lastasimme Napin traileriin ja sinne poni jäi tyytyväisenä mussuttamaan matkaeväitään (heinää) kun lähdimme kohti kotia.

Nyt olisi tarkoitus sitten jatkaa harjoitteluja ihan kotona. Seuraavaksi ajattelinkin opettaa Napin astumaan itse renkaaseen, ilman että minun pitää nostaa hänen koipensa sinne :D

~Roosa~

Ylös


Lokakuu 2010

Talven tuloon ollaan jo valmistauduttu: talvikarvan kasvatus on jo hyvässä vauhdissa kaksikollamme, ja hokkikengässäkin Nappi ja Oona ovat ehtineet jo muutaman viikon olla.

Aurinkoisten syyspäivien innoittamina innoistuimme kokeilemaan myös uusia puuhia. Nimittäin Roosa innostui menemään Oonalla ilman satulaa ja vielä pellolla! Mutta Oonan kyytihän osoittautuikin varsin tasaiseksi, eikä ratsastajalla ollut minkäänlaisia vaikeuksia pysyä neidin kyydissä missään askellajissa!

Napin kanssa Roosa puolestaan on innostunut "temppuilemaan". Nappi osaakin nyt antaa tassua ja kumartaa. Nyt seuraavaksi suunnitteilla taitaa olla poniagilityn aloittaminen, ja Nappi ja Roosa ilmoittautuivatkin marraskuussa järjestettävälle poniagilitykurssille.

Maastossa on käyty ajamassa ja ratsastamassa, ja Oona uskaltautui vielä kuun lopussa monttuun kahlaamaankin! Sinne neiti vaan paineli polskimaan, vaikka vesi oli taatusti kylmää. Eipä se tuntunut Oonaa haittaavan... Nyt kun illat kellojen siirtämisen jälkeen pimenivät, maastoilut jäävät viikonlopuille.

Onni-marsu on asettunut taloksi. Onnin lempipuuhiksi ovat (arvojärjestyksessä siis vasta syömisen jälkeen) osoittautuneet Roosan sylissä oleminen sekä Roosan huoneen ja keittiön tutkiminen. Alkuun Onnia selvästi pelotti moinen tilan avaruus, mutta pian marsupoika jo vipelteli uteliaana paikkoja tutkiskellen. Onni on myös kova poika juttelemaan ja asiaa tuntuu pienellä marsulla riittävän.


Ylös


Syyskuu 2010

Ilmojen kylmetessä hevoset siirtyivät yöksi sisätiloihin ja talliarki sai taas alkunsa.

Syyskuussa Nappi vietti oikeaa kisakuuta. Poni ehti käydä kuun aikana kaksissa kilpailuissa ja ihan mukavalla menestyksellä!

11.9. Nappi ja minä lähdimme Metsämäen radalle, jossa järjestettiin shetlanninponien näyttely. Siellä kilpailimme Driving Class Helppo nimisessä avoimessa luokassa. Napin lisäksi luokassa oli vain yksi osallistuja, Napin matkaseuralainen naapuri tallin Pihvi-poni. Molemmat ponit suoriutuivat hienosti ajoluokasta. Nappi meni kiltisti ja rauhallisesti koko radan ja sijoittui hienosti kakkoseksi! :)

19.9. Nappi ja Nea osallistuivat ensimmäisiin yhteisiin estekisoihinsa Napille jo jokseenkin tutuksi tulleella Varjo- tallilla. Luokat olivat 20cm ja 40cm.

20cm radassa Nappi teki hienosti puhtaan radan ja palkittiin muiden osallistujien tavoin 1. palkinnolla! Sinivalkoinen ruusuke olikin komea näky valkoisen pikkuponimme suitsiin kiinnitettynä!

40cm luokassa Nappi suoritti perusradan hienosti ja ylitti kaikki esteet! Perusradalta kuitenkin tipahti 4 virhepistettä ylimääräisestä kiertotiestä, kun rata meinasi unohtua. Olemme todella tyytyväisiä tuon päivän saldoon ja siitä on hyvä jatkaa kohti ensikesän kisakoitoksia ;) Nealle vielä suurkiitos hienosta ratsastuksesta! Napin kisojen tulokset näet Varjotallin sivuilta.

Oona on nyt keskittynyt lähinnä kentällä uusien asioiden opiskeluun. Viime kerralla hypätessäkin päästiin neljän esteen rata hienosti jo laukalla läpi! Koulupuolella Oona on myös edistynyt mukavasti! Toki välillä on syytä suunnata maastoilemaan tai ajolenkille, jotta neiti pysyy tyytyväisenä. :)

Syysterveisin
~Roosa~

Ylös


Heinäkuu ja hieman elokuutakin 2010

Heinäkuu oli tapahtumarikasta aikaa. Siihen mahtui niin iloja kuin surujakin.

Rakas marsumme Vili lähti eläintentaivaaseen 22.7. Pieni marsumme oli jo pidemmän aikaa näyttänyt yhä uusia ja uusia vanhuudenmerkkejä, ja lopulta sen oli aika lähteä… Vili oli hieno marsu ja eli pitkän elämän. Jäämme kaipaamaan omaa persoonallista marsuamme <3

Nappi ja Oona pääsivät pitkästä aikaa kokeilemaan irtohypytystä. Oona näytti taas ihan omanlaisiaan hyppytyylejä, mutta hienosti tamma esteistä selvisi, vain muutama tiputus tuli koko aikana :)

Nappi sen sijaan hyppäsi kuin mikäkin taituri ja sai meidät kaikki yllätettyä hyppäämällä lopuksi 75cm pystyn! :D Kyllä siinä loksahti kaikilta suu auki kun näimme pikkuponimme hyppäävän lähes omankoikoisensa esteen yli! Varsinainen teräsmies, viitta vain puuttui.

31.7. minä ja ystäväni Anna järjestimme leikkimieliset tallikisat omalle pienelle talliporukallemme :) Luokkia meillä oli kaksi, joista ensimmäisessä (30-40cm) Nappi ja Oonakin kisasivat. Nappi ja Nea selviytyivät radasta tyylikkäästi ilman virhepisteitä. Oona saikin tehdä tuplaurakan, sillä minä ja Hilla molemmat halusimme ”kisata” neidillä. Oona yllätti meidät kaikki, sillä neiti suostui ylittämään jok’ikisen esteen pelottavista koristuksista huolimatta! Minun kanssani Oona sai 4vp tiputuksesta, mutta Hillan kanssa rata meni kunniallisesti läpi :)
Vilin poismenon jälkeen talomme tuntui tyhjältä. Jokin puuttui! Varsinkin minulla oli totuttelemista ajatukseen, että nyt sitä marsukaveria ei löytyisikään sieltä keittiön nurkasta…

Kuulimme puolitoistavuotiaasta mustavalkoisesta marsusta, joka asusti läheisessä eläinkaupassa ja jota kukaan ei ollut huolinut. Menimme katsomaan marsua ja ihastuimme tähän heti! Hieman säikky mustavalkoinen marsu-uros lähti sitten mukaamme ja sai nimekseen Onni :)

Onni ei tosiaankaan ole mikään ihan pieni poika! Jopa Vili, joka oli tähän asti suurin tuntemani ja näkemäni marsu tuntuu nyt pienemmältä kuin Onni! :D Onni on nyt ollut meillä reilun kolme viikkoa ja tuntuu juuri oikealta marsulta meille! Lisää Onnista voit lukea Onnin omalta sivulta (jotka tosin ovat vielä työn alla).

~Roosa~

Ylös


Kesäkuu ja vähän heinäkuutakin 2010

Kesäkuu tuli ja meni vauhdilla ohi. Nappi ja Oona ovat nauttineet laidunkesästään ja molemmat ovatkin jo ihan mukavasti pyöristyneet ;)

Nappi ja Oona pääsivätkin kuluneen kuun aikana muutamaan otteeseen harjoittamaan estehevosentaitojaan. Napilla hyppäsi Nea, joka sai ponin hienosti kulkemaan esteiden yli! Napilta esteiden yli hyppiminen sujui leikiten ja ilmavaraakin näytti hypyissä olevan. Oonan hypyt eivät kuitenkaan olleet ihan Napin tasoa. Aluksi neidin mielestä esteet olivat pelottavia ja niiden yli piti hypätä noin kahden metrin etäisyydeltä :D Lopulta Oona sitten hyppäsikin jo ihan nätisti vaikka neidin hypyt tosin muistuttivatkin välillä milloin mitäkin villieläintä :D

Oonan kanssa ollaan nyt hieman enemmän ratsastettu kentällä. Oona näyttääkin jo edistyneen sillä taivutukset sujuvat ihan kivasti jo molempiin suuntiin pienen lämmittelyn jälkeen. Laukoissa neidillä on vielä hieman hiomista, mutta kyllä nekin saadaan kuntoon, kunhan vielä hieman harjoitellaan.

Nappi oli löytänyt taas laitumelta takiaisia. Menin yhtenä aamuna laitumelle ja poni tulee vastaan häntä aivan täynnä takiaisia! Niiden nyppimisessä menikin sitten seuraava puolituntinen :D Takiaiset nypittyäni hainkin varastosta puukon ja työkäsineet ja marssin jokirantaan, jossa niitä takiaisia ihan mukavasti olikin! Napin mielestä takiaispuskiin on varmaan mukava rahnuttaa kutisevaa mahanalustaa :D

Paarmat kiusaavat molempia hevosia oikein kunnolla, eikä niihin näytä oikein mikään myrkky tehoavan :( Nappi olikin saanut hangattua häntäruotonsa kamalille ruville niin ettei häntäremmiä uskaltanut laittaa :/ Haavat vaikuttivat olevan todella kipeitä, sillä poni ei oikein antanut alkuun edes niihin koskea. Nyt onneksi haavat ovat alkaneet jo parantua, mutta häntäremmiä ei varmaan uskalla vielä ainakaan viikkoon käyttää…

4.7. juhlittiin sitten minun rippijuhliani! Ja pitihän ne rippikuvat tietenkin omien eläinten kanssa ottaa! Nappi ei vaikuttanut olevan yhtään kiinnostunut koko kuvaustouhusta ja lähtikin omien puuhasteluidensa pariin (=syömään), kun olimme muutaman onnistuneen kuvan saaneet. Oona käyttäytyi todella hienosti! Neiti pysyi koko kuvausten ajan paikallaan korvat hörössä, välittämättä paarmoistakaan mitään! :)

Vili-vaari näyttää taas vähän huonommalta. Vili on muuten ihan pirteä, mutta ruoka ei vaan tahdo mennä pienen marsun sisään… Hampaissa on ilmeisesti jotain vikaa, vaikka ainakin etuhampaat näyttävät ihan normaaleilta. Katsotaan vielä hetki jos alkaisi ruoka taas maittamaan, mutta taitaa tuo ikä jo marsulla painaa…

~Roosa~

Ylös


Toukokuu 2010

Vuoden ensimmäiset hellesäät koettiin jo toukokuun puolella, vaikka muuten kevät tuntui olevan tavanomaista viileämpi. Helteinen viikko alkoikin aivan yllättäen ja kaviollisille ystävillemme tuli kiire alkaa tiputtamaan viimeisiä talvikarvan rippeitään.

Oonan kanssa ollaan lähinnä maastoiltu. Se tuntuu olevan niin Oonalle kuin ratsastajallekin mieluisempaa kuin kentällä kiertäminen. Erityisesti Oona on taas innostunut talven jälkeen kiipeilystä ja kahlaamisesta hiekkamontuilla, ja sinnehän lähes kaikki lenkit suuntautuvatkin!

Nappi on ollut kevään aikana ahkera ja kiertänyt erilaisissa tapahtumissa poniajelun merkeissä. Siihen hommaan kiltti pikkuinen ponimme on mitä mainioin, sillä Nappi nauttii suuresta ihailijajoukosta ja rapsutuksista. Lisäksi Nappi on normaalien ajolenkkien lisäksi päässyt muutaman kerran hyppäämäänkin esteitä pitkästä oikein ratsastajan kanssa! Se tuntuikin olevan varsin hauskaa niin ponista kuin ratsastajastakin! Toivotaan, että Nappi pääsee vielä kesän aikana hyppimään esteitä uuden hyppykaverinsa kanssa. :)

Loppukuusta olikin sitten aika laskea hevoset laitumelle. Niin se kesä vaan sitten tuli, nauttikaamme nyt siitä!

Ylös


Huhtikuu 2010

Pitkän ja lumisen kunnon talven jälkeen kevään koittaminen tuntui oikein mukavalta. Kovin on ollut viileää vaikka kevät on jo pitkällä. Kesäkarvaan ollaan siirtymässä hyvää vauhtia ja Nappi ja Oona ovat käyneet pesullakin jo pariin kertaan talven jäljiltä.

Oonan kanssa on käyty maastoilemassa ja ajamassa. Ajossa Oona on ollut oikein rento ja mukava, joten suoralla tiellä ajettaessa on jätetty nyt puoltajan lappu pois. Maastoillessa ollaan jo käyty pariin kertaan kahlaamassakin. Oona nimittäin marssi kahluupaikalle heti, kun jäät olivat lähteneet. Vesi on takuulla jäätävän kylmää, mutta neidin vesileikkejä se ei tunnu häiritsevän. :)

Napilla on pääasiassa ajettu, sillä meillä ei omasta takaa enää ole sopivankokoista ratsastajaa sille. Ajo sopii ponille hyvin, ja välillä on otettu Nappia Oonan kärryn perään. Siitä Nappi aina innostuu ja yrittää kovasti Oonaa ottaa kiinni ja ohittaa. Poninlogiikalla tämä tietysti saattaa olla mahdollista...

Vili-vaari on ollut taas huonompana, vanhuus vaivaa. Loppukuusta marsuvaari kuitenkin piristyi, kun on päässyt ulos välillä haistelemaan kevättä ja maistelemaan ruohonkorsia. Ja tallilta on Roosalla aina tuomisina Vilille voikikanlehtiä, joita kasvaa jo hirmuinen määrä aurikoisella tallinseinustalla!

Oikein mukavaa kevättä ja kesänodotusta kaikille!

Ylös


Maliskuu 2010

Luminen talvi alkaa olla takanapäin ja kevättä kohti ollaan jo hyvää vauhtia menossa. Maaliskuu kului kuitenkin vielä varsin talvisissa merkeissä: lunta sateli veiläkin lisää ja kireät pakkaspäivät hieman rajoittivat normaaleja arkirutiineja. Eipä ole vuosiin ollut näillä seuduilla näin hyvää talvea!

Tosin lumenpaljous aiheutti hieman muutoksia hevosten liikutuksissa, sillä kentälle ei päästy kertaakaan kuun aikana, sillä sielläkin oli lunta Oonaa yli polven! Pelloilla ajot jäivät samasta syystä. Joten muutaman kerran tuli käytyä radalla ajamassa sekä paljon maastoiltua.

Nyt alkaa jo maata olla näkyvissä ja huhtikuussa varmasti voimme harrastaa jo normaaliin tapaan ilman lumen tuomia rajoituksia. Ja karvanlähtöhän on tuttuun tapaan hyvässä vauhdissa molemmilla. Napilta karvaa irtoaa takuulla vielä toukokuussakin, mutta Oona taitaa kohta olla jo kesäkarvassa, sillä talvella Oonalla oli ihanan lyhyt talvikarva!

Kevättä ja kesää odotellen,
~Hilla~

Ylös

Helmikuu 2010

Helmikuu kului valkoisissa tunnelmissa. Lunta tulla tuprutti hurjaa vauhtia joka päivä vain enemmän ja enemmän. Hevosten tarhoihinkin kerääntyi paljon lunta, mutta se ei ainakaan Oonaa näyttänyt haittaavan. Kun pakkanen hiukan laski alle -10, Oonakin pääsi ulos ilman loimea, ja silloin tyttö innostui kierimään lumessa oikein urakalla ;)

Kerran sitten mentiin Oonan ja Napin kanssa tallin viereiselle pellolle hieman kahlaamaan lumessa. Oona keksi upottaa päänsä lumeen noin silmiin asti ja Nappula alkoi kuopsuttamaan syvässä lumessa. Hepat leikkivät pellolla aivan kuin olisivat olleet lammella uimassa! :D Lopulta Oonakin innostui kuopsuttamaan lunta oikein urakalla etujalallaan ja Nappi tyytyi rämpimään minun perässäni pellolta pois. Nappi joutui melkeinpä uimaan pellolla, sillä lunta oli ponia mahaan asti :D

Pieni marsumme Vili alkoi näyttää kurjalta noin parisen viikkoa sitten, pappa oli hirveän apaattinen, makasi vain oudosti häkin perällä. Luulimme jo, että rakas marsu-vaarimme sanoisi pian hyvästit, mutta parin päivän päästä häkissä odotti aamulla aivan toisennäköinen marsu! Vili oli taas oma iloinen ja seurallinen itsensä! Nyt Vili näyttää jo paljon paremmalta :) En sitten tiedä, mikä vaarin sai niin apaattiseksi. No, vanhuus ei tule yksin… Ja onhan Vilillä ikääkin jo kunnioitettavat 9-10-vuotta! Toivottavasti saamme pitää Vilin vielä pitkään keskuudessamme! <3

Helmikuussa Vili sai toimia "lapsenvahtina", kun pikkuinen hamsteri Dimitri tuli meille hoitoon kahdeksi viikoksi isäntäperheen lomamatkan ajaksi. Vili ei paljon pienestä vipeltäjästä innostunut, pääasia oli kunhan pikku Dimmu jätti Vilin eväät rauhaan. Onneksi vipeltäjäkaksikolla oli hieman erilaiset ruokailutottumukset. Ja kumpinkin majaili tietysti omissa häkeissään, joten Dimmun yöllinen puuhastelu ei häirinnyt papan yöunia.

Lumessa rämpien,
~Roosa~

Ylös

Tammikuu 2010

Tammikuu kului kovissa pakkasissa ja niin myös hevoset ovat saaneet pitää ajoittain pientä lomaa. Liikutus on keskittynyt enemmänkin kentällä pyörimiseen tai pelloilla ajamiseen.

Oona oppii hurjaa vauhtia uusia asioista kentällä. Nyt neiti on jo alkanut tajuamaan, että kyllä laukata voi vähän hiljempaakin, eikä aina tarvitse täysillä kaahata. Nyt laukkaaminen ympyrälläkin sujuu jo paremmin kuin viime kesänä. Oona on myös oppinut taipumaan ympyrällä paremmin laukassa. ;) Oonan kanssa olemmekin kokeilleet aivan uutta juttua, nimittäin hiihtoratsastusta! Neiti ei pistänyt yhtään pahakseen, vaikka perässä roikkui joku, jolla oli oudot häkkyrät jaloissa. :D Pääasiahan oli, että sai mennä reippasti eteenpäin!

Napin kanssa olemme nauttineet lumen paljoudesta ja käyneet monet kerrat rekiajeluilla! Poni taitaa itsekin tykätä tästä touhusta, sillä pojalla on aina korvat niin sievästi höröllään kun reen kanssa ajellaan. :)

Yhtenä päivänä yllätin Napin leikkimässä tarhan nurkassa yksinään ”hevostenpallolla”! Poika piti pallon kahvasta kiinni hampaillaan ja viskoi päätään hullunkurisesti! Oli se vaan niin suloinen näky. Nappi ei ole ennen tällaista harrastanut yksinään eikä kenenkään muunkaan kanssa sen jälkeen kun rakas Vanttumme lähti vihreämmille laitumille. Ponilla taisi olla tarhassa vähän tylsää :D

Kevättä kohti ollaan hyvää vauhtia jo menossa, joten iltaisinkin ehtii koulun jälkeen valoisaan aikaan heppastella. Nappi ja Oona ovat jo hieman aloitelleet karvanlähtöä. Napilla nyt tuota karvaa riittää, mutta Oonalla on aika lyhyt talvikarva. Viime talvenahan Oona oli väriltään musta, nyt aika ruskehtava siihen verrattuna. Tosin pakkasten takia Oona on paljolti ulkoillut takki päällä.

Kovissa pakkasissa hytisten,
~Roosa~

Ylös

Webdesign © Hilla 2013